Maak jij deze 7 dure juridische fouten als online ondernemer?

Als jurist voor online ondernemers zie ik dagelijks hoe slimme, creatieve mensen onnodig vallen in 7 dure juridische valkuilen.

Dit zijn de meest gemaakte fouten:

Fout 1 - Naamgeving

Bij naamgeving voor onderneming, handelsnaam, domeinnaam of producten niet deugdelijk onderzoeken of de naam kan leiden tot juridische problemen.

Fout 2 - Rechtsvormen

Alvast starten zonder bewust de voor jou best passende rechtsvorm te kiezen.

Veel online ondernemers starten als eenmanszaak en gaan bij succes over naar een besloten vennootschap. Dat is logisch. Alleen komt er dan heel veel administratieve regelarij bij als je al veel contracten hebt afgesloten.

Ook ben je met een eenmanszaak of vennootschap onder firma met je privévermogen aansprakelijk voor je zakelijke schulden of missers. Die gevolgen en risico's worden vaak onderschat.

Fout 3 - Algemene voorwaarden niet correct gebruiken

Als je algemene voorwaarden niet zijn afgestemd op jouw diensten en werkwijze heb je er niets aan op het moment dat je ze nodig hebt.

Je algemene voorwaarden zijn jouw visitekaartje voor hoe je met klanten omgaat.

Fout 4 - Privacyverklaring

Geen up-to-date privacyverklaring op jouw website die transparant is over hoe en waarom jij welke persoonsgegevens verwerkt.

AVG, de grote boze wolf? Deze wetgeving is als een doolhof. Zonder de juiste kennis raak je al snel verdwaald, met als eindbestemming: boeteland.

Zorg voor een op jouw werkwijze afgestemde privacyverklaring op jouw website.

Fout 5 - Afspraken niet helder vastleggen

Zorgvuldige contracten zijn cruciaal: in de wereld van online ondernemen zijn contracten het fundament van je zakelijke relaties. Een goed opgesteld contract voorkomt juridische nachtmerries.

Het is essentieel om heldere afspraken te maken die de wederzijdse verwachtingen goed vastleggen, zodat je bedrijf op een solide basis kan groeien en bloeien.

En daarbij hoort ook dat je bij het begin alvast regelt hoe je afscheid neemt als het niet loopt zoals verwacht.

Fout 6 - Jouw intellectueel eigendom niet goed beschermen

Wel goed regelen zorgt ervoor dat jouw unieke ideeën en creaties alleen door jou gebruikt kunnen worden, en geeft jouw onderneming de ruimte om zich onderscheidend te ontwikkelen.

Als het niet goed is geregeld, ontstaan onnodig grote risico's en kan je niet adequaat ingrijpen om inbreuk op jouw werk te stoppen.

Fout 7 - Geen geheimhouding bedingen

Het is cruciaal om gevoelige bedrijfsinformatie en klantinformatie te beschermen.
Een op jouw situatie afgestemde geheimhoudingsovereenkomst of geheimhoudingsbepaling in je contracten zorgt voor bescherming van jouw ideeën, strategieën en commerciële gegevens.

Als je mijn expertise wilt inzetten om de valkuilen te vermijden, stuur dan even een mail aan vos@shirleyvos.nl.


MR Shirley Vos


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>